Inlägg publicerade under kategorin Recension

Av Elise - 26 december 2014 10:45

En magnifikt serie har (självklart) ett lika magnifikt slut!

 

Titel: De rätta

Orginal titel: Specials

Del: 3 av 3

Författare: Scott Westerfeld

 

Omslag

Jag har tidigare skällt på dem fula omslagen till trilogin. Men jag ska ärligt säga att detta omslaget är väldigt fint. Inga färger skär sig och omslaget ser mycket mer som en dystopi ut. Dock känns det som att personen på bilden är för mänsklig för att matcha storyn i boken, men det stör mig inte. Med lite småmissar är omslaget väldigt fint och passande, och garanterat det bästa inom serien.

 

Handling

Tally har nu blivit en Cutter, en speciell gren av "Särskilda omständigheter". Hon har nu kraftigt förstärkta sinnen och hennes kropp är resitent mot alla tänkbara åkommor. Tallys kompis Shay vilken är ledare för "Cutters" tar med henne på ett party för fulingar. Syftet med besöket är att maskerade, söka rätt på potentiella bråkmakare och beslagta nanofyllda piller. När Tally försöker gripa den Smokey som har pillren, blir hon tillfångatagen.

 

Efter att Tally lyckats fly får hon veta pillrens huvudsakliga syfte; de ska skapa en ny typ av snyggingar. Intelligenta sådana. Tally har inget annat val än att be sin pojkvän Zane att förråda sina Smokey-allierade. Tillsammans kommer de båda att ställas inför det svåraste uppdraget hittils - att fortsätta vara ett älskande par eller att bli dödsfiender.

 

Det är någonting med “Ful” trilogin som är häpnadsväckande och fängslande. Jag vet inte vad, men det går seriöst inte att slita sig ifrån serien. Jag själv läser väldigt ofta dystopier, men “Ful” är verkligen unik och otroligt bra. Grejen är att man aldrig riktigt vet vad som ska hända.

 

Det finns heller inga riktiga “onda mot goda” i boken, vilket gör storyn väldigt djup. Igenom hela serien kastas Tally runt mellan att vara en Cutter, Ful, Speicalare och Snygg . Jag som brukar heja på dem onda i böcker och filmer (även fast de aldrig vinner) hejar istället helhjärtat på Tally. Hon byter flera gånger båda hjärna och utseende vilket gör att det i mellan åt är som en helt annan person.

 

Karaktärer

Tally är en karaktär som jag både älskar och hatar. I början av triologin så verkligen avskydde jag Tally. Hon kändes omogen, tråkigt och rädd. Som tidigare nämnt går Tally igenom operationer och Tally som person utvecklas också vilket gör henne till en mer mänsklig och intressant karaktär.


Betyg: 4 av 5

ANNONS
Av Elise - 23 juni 2014 22:43

Jag har svårt att tro att dem här karaktärerna är påhittade.

 

Namn: Eleanor & Park

 

Original titel: Eleanor & Park

 

Del:-

 

Författare: Rainbow Rowell

 

Omslag

Detta omslaget är det bästa på länge. Det är super gulligt (vilket beskriver boken väldigt bra, mer om det senare). Vi har vad jag tror är huvudkaraktärerna som lyssnar på musik. I och med att mycket av bokens fokus ligger på huvudkaraktärerna så är det i mina ögon inte mer än rätt att lägga omslagets krut på dem också! Jag har svårt att tro att det här omslaget skulle kunna göras bättre.

 

Handling

“Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek...

 

Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort. En oförglömlig berättelse om den första kärleken mot alla odds!”

 

Den här boken är så gullig! Jag skulle vilja nypa Eleanor och Park i kinderna så där som äldre släktingar brukar göra. Ni är så gulliga. Om det är en sak Rowell är bra på är det att beskriva kärlek, och känslan att be kär för första gången. Hon gör det på ett otroligt förtrollande och charmigt sätt. Det är seriöst svårt att sitta still. Man bli så upprymd av boken! Den smittar av sig!

 

Det enda jag tycker mindre om är mittenpartiet. Där går det oerhört segt och både karaktärer och handling står still. Aja baja!

 

Karaktärer

Eleanor och Park kan vara årtiondets bästa huvudkaraktärer. Jag skämtar inte. De är både helt unika och det är svårt att tro att dem inte finns på riktigt. Både Eleanor och Park är, som tidigare sagt, världens nog gulligaste karaktärer.

Betyg 5/5 Helt klart

Jag hoppas att den här boken ska slå igenom lika stort i Sverige som den har gjort i Amerika, för det är den värd.

ANNONS
Av Elise - 15 juni 2014 22:20

När jag skulle kolla upp information om den här boken fick jag upp en massa bilder på delstaten Alaska. Tack Google, men det var inte riktigt det jag leta efter.

 

Namn: Var är Alaska?

 

Original titel: Looking for Alaska

 

Del:-

 

Författare: John Green

 

Omslag

Jag är ganska neutral när det gäller det här omslaget. Den beskriver bokens handlingen väldigt bra men är samtidigt väldigt tråkigt. Jag tänker inte säga allt för mycket om bokens handling.

 

Om jag ska vara ärligt, jag hade dött om dem faktiskt hade en bild på (delstaten) Alaska på framsidan.

 

Handling

“Miles Halter är nöjd med att lämna sitt trista liv bakom sig: föräldrar, high school och ytliga bekanta. Han ska börja på internatskolan Culver Creek i Alabama och ser fram emot allt nytt som detta för med sig. Han vill börja om på nytt med sitt liv. Och visst förändras hans liv. Han får nya vänner som lär honom nya ovanor. Och han träffar Alaska Young - den smartaste, roligaste och snyggaste tjej han någonsin sett. Hon kommer att förändra hans liv mer än han någonsin kan ana den där stekheta dagen då han för första gången kliver in i hennes stökiga rum.”   

 

Vart är Alaska? är långt ifrån en dålig bok, men det märks att det är John Greens första bok.  John Green är ingen dålig författare tvärtom, han är en av mina favorit författare. Men Vart är Alaska? är ingen The fault in our stars. Boken känns rätt så blygsam, speciellt nu när jag redan har läst två böcker av John Green. Lite som att John Green ville spara det bästa till sist.

 

Jag fastnade väldigt mycket för sättet boken var uppbyggd på. Boken räknar ner och ifrån bokens stora händelse. Denna händelsen påverkar alla karaktärerna och John Green visar återigen var skåpet ska stå.

 

Karaktärer

Miles Halter (aka. Bullen) är en ganska ihålig karaktär. Jag vill inte vara sådan, men det märks att Var är Alaska är John Greens första roman. Bullen är ingen originell karaktär och han är en otroligt tråkigt huvudkaraktär. Mycket av Greens krut ligger i Alaska och Översten.

 

Efter mer än halva boken börjar “efter” delen av boken, och det är inte förens då som karaktärerna blir otroligt bra gjorda och realistiska. Det är inte förens “efter”delen börjar som jag tycker Miles är en något bra huvudkaraktär.

 

Författare

John Green är bäst. Punk slut.


Betyg: 4/5

Av Elise - 14 juni 2014 22:56

Tidernas nog mest märkligaste kärlekshistoria

 

Namn: Jag, En

 

Original titel: Every day

 

Del: -

 

Författare: David Levithan

 

Omslag

Det finns ingenting att klaga på. Omslaget beskriver boken på pricken och den är otroligt snygg och nyskapade. Jag tycker det är ett väldigt enkelt men still fullt omslag.

 

Handling

“Tänk dig att varje morgon vakna upp i en ny kropp, i ett nytt liv. Vara en person för en dag, och sedan någon annan. Så ser livet ut för En. Hen vet inte varför, bara att det alltid varit så. Och En anpassar sig, ända tills hen möter Rhiannon och blir förälskad. Den morgonen har En vaknat upp som Justin, Rhiannons pojkvän, men vad händer imorgon, när En är någon helt annan? Samma person, med samma känslor, i en främmande människas kropp. Kan kärleken verkligen övervinna allt?”

 

Jag måste medge att Jag, En var som en sko rakt i ansiktet. Den var bättre än vad jag vågat hoppas på. Jag, En är helt unik och liknar inget som jag tidigare läst, på så många olika sätt.  Det finns inget dåligt att säga om boken.

 

Karaktärer

Det jag älskar med Jag, En är att huvudkaraktären aldrig får en kropp eller ett kön. Bokens huvudkaraktär En, är inte ens mänsklig. Jag brukar få upp rätt så tydliga bilder på huvudpersoner i böcker men med En går det inte, både på en psykisk och fysisk nivå. En är en karaktär som det är väldigt svårt för mig (och andra också, gissar jag) men jag tycker ändå att Levithan lyckas skapa en otroligt bra huvudkaraktär. Det finns med andra ord ingenting jag inte gillar med huvudkaraktären En.

 

Författare

David Levithan är en författare ifrån Amerika som bl.a samarbetat med John Green.


Betyg: 5/5

Av Elise - 5 juni 2014 21:36



Bu!

Namn: Carrie

  

Orginal titel: Carrie

 

Del: -

 

Författare Stephen King

 

Omslag

Jag tycker omslaget var ganska typiskt för en deckare. Lite knivar, gravstenar, läskiga fåglar, the grudge liknande tjejer och och mystiskt grönt ljust tar bladet ifrån munnen. Skämt åsido, så är det inget dåligt omslag, men inget bra heller. Lagom, helt enkelt.

 

Handling

“Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i Carries liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen. “

 

Carrie är ingen besvikelse. Även fast boken utspelar sig omkring 1975, så känns den inte omodern. Det finns inget som jag (som är född 2000) inte förstår.

 

Den är genomtänk och det finns inga hål. Stephen King är känd för en anledning och hans debutroman är långt ifrån dålig. Jag måste medge att jag har uppskattat dem andra böckerna av Stephen King mer än Carrie. Carrie som karaktär är väldigt olik mig själv, så det är inte mycket till karaktär jag själv kan relatera till. Jag tycker även att det saknas magi i Carrie. Jag läser om hennes känslor, tankar och drömmar men jag blir inte en del av dem.

 

Karaktär

Carrie -Som nämnt tidigare, så har jag svårt att koppla till Carrie. Hon känns väldigt orealistisk i sättet att bete sig och agera.

 

Författare

Stephen King är en av vår tids största författare genom tiderna. Han har genom åren gett ut ett flertal böcker som sedan blivit filmer. Bland annat Det (It) och jurtjyrkogården (Pet Sematary)


Betyg 4/5

Av Elise - 20 maj 2014 14:46

Ord är en överskattad sak! 

 

Namn: Ful eller snygg? 

 
 

Original titel: Pretties 

 
 

Del: 2/3 

 
 

Författare: Scott Westerfield 

 
 

Omslag 

Är Ful eller snygg(s)? omslag fult eller snyggt? Svar: Hemskt.  Om jag förstått allt rätt så ska omslaget föreställa två snyggingar. I boken beskrivs dem som överdrivet snygga. Dem ska se retuscherade ut! Det är meningen att dem ska vara skrämande vackra! Det här är bara dålig Photoshop och ett ur uselt färgval! 

 
 

Handling 

“Tally, som också var huvudperson i "Ful", har nu övergått till den "Snygga sidan" och lever det utsvävande liv som kännetecknar en "Snygging". På en fest kommer hon i kontakt med en gestalt ur det förflutna: Croy från utkanten av stan där alla "fula" är bosatta. Tally och hennes pojkvän Zane ska genom Croy få tillgångtill varsitt koncentrationsförhöjande piller. Zane reagerar dock negativt på pillret och måste uppsöka läkare. Den enda läkare som kan hjälpa honom finns utanför stan…” 

 

 

Du blir inte besviken på Ful eller snygg. Den är full med helt unika karaktärer i helt unika miljöer och i helt olika sammanhang! Ful eller snygg är en otroligt bra uppföljare på Ful. Den är ingen återupprepning Ful, men du känner igen delar. 

 
 

Karaktärer 

Tally- Karaktärerna i Ful eller snygg är, som nämnt tidigare, väldigt unika. Det är sjukt hur bra Westerfield får fram hur Tallys (och andra karaktärers) hjärnor ändras. Det finns egentligen inte mycket man kan förklara om hur han skriver, du måste läsa boken för att förstå! 

 
 

Författare 

Scott Westerfield har skrivit Ful eller snygg, som är en av Amerikas bästsäljande böcker.  

 
 

Betyg: 4/5 

Av Elise - 26 april 2014 20:58

Efter att ha tampats med Delirium trilogin i ett halv år har jag fortfarande ingen aning om hur man stavar eller uttalar någon av titlarna på böckerna.

 

Namn: Rekviem

 

Original titel: Requiem

 

Del: 3/3 Delirum

 

Författare: Lauren Oliver

 

Omslag

Omslaget till Rekviem är inte helt olikt sina föregående kompisar. Vi får ett helcoolt guldigt omslag med ännu glansig text med ett ansikte i och (självfallet) en massa onödigt krimskrams runt om. Som sagt tidigare så hade man kunnat skippat ansiktet i bakgrunden på texten. Det ser bara så tramsigt ut och när texten och bakgrunden redan är så glansig behövs inte ännu mer glans. Sen har jag inte riktigt förståt varför nästan alla omslag har en massa ögon och/eller ben på sig. Överlag så har Delirum trilogin otroligt finna omslag.

 

Handling

“I ett framtida Amerika genomgår alla över arton år en behandling i syftet att ta bort känslor som är en fara för samhällsordningen. Kärlek är det värsta som kan hända. De som motsätter sig behandlingen blir inspärrade på mentalinstitutioner eller bestraffas med döden. De som lyckas fly tvingas leva som utstötta i Vildmarken. När Lena blev förälskad i Alex tvingades hon lämna sitt gamla liv bakom sig. I Vildmarken stötte hon på motståndsrörelsen och anslöt sig till deras kamp mot den förtryckande regimen... “

 

Låt oss först bara minnas hur Pandemonium slutade. För er som inte minns, så med världen cliffhanger. Varför Oliver? VARFÖR?!?!?! Det tog mig en halv evighet att lägga vantarna på Rekviem och spänningen var olidlig.

 

Rekviem är en ganska typsik Lauren Oliver bok. Storyn börjar enkelt,  men är inte seg. Efter ungefär halva boken hettar det upp för att till sist explodera. Du får med andra ord sitta och hålla för sidan så att du inte ska spoila och förstöra för dig själv. Och nu till delen som slet mig i två bitar. Slutet. Vi får ett öppet slut.  Varför Oliver? VARFÖR?!?!?!

 

Okej, nu till saken. Rekviem är en väldigt bra bok. Alla Lauren Oliver böcker är bra. Rekviem lyckas knyta ihop triologin någon sådär men lämnar inte allt för många frågor besvarade.


Karaktärer

Lena- Jag skulle inte vilja säga att Lena ändras speciellt mycket i Rekviem. Hon har i tidigare böcker gått från helt magisk till jobbig och tillbaks igen, men fokusen ligger inte riktigt på Lena i Rekviem (vill inte spoila något) Lena känns som en medioker karaktär.

 

Författare

Rekviem är skriven av Lauren Oliver, som även har skrivit “Resten får du ta reda på själv” och “Lisel och Po”

 

Betyg: 4/5.

Av Elise - 13 april 2014 22:36

Cirkeln trilogin har mer än ett legendariskt slut.

 

Namn: Nycklen

 

Original titel: -

 

Del: 3/3 Cirkeln

 

Författare: Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg



Omslag

 

Handling

Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.   

 

Jag hade mer än höga förväntningar på nycklen. Men jag blev inte besviken, tvärtom jag blev hellt slagen av hur fint och bra Mats och Sara har lyckats knyta samman triologin

Nycklen är en bok du riktigt sugs in i. Den är spännande och fartfylld från sida ett. Cirkeln trilogin har mer än ett legendariskt slut.

 

Karaktärer

Jag måste dock medge att jag är rätt sur över att dem dödade en av mina favorit karaktär. Inte okej, inte okej! Jag gick seriöst resten av dagen och var förbannad över detta. Dessutom så nämns hen bara i ett stycke vid hens död, som om det inte vore viktigt över huvud taget. Mats och Sara, why you do this to me? Jag vill inte spoila för mycket för er, så jag säger inte karaktärens namn.

 

Minoo- Jag tycker att Minoo har blivit en av dem mest intressanta karatkärerna. Innan har det varit lite hit och dit, och jag har mest tyckt att hon var gnällig och sterotypisk. Minoo får alla trådar uppknutna och finner sig själv och blir, som sagt, en väldigt fin karaktär.

 

Linnéa- Linnéa var en av dem kraktärer jag har hat/älskat genom exakt hela trilogin. Hon är både så sjukt stark men samtidigt så elak och gnällig. Jag tycker det sist nämnda är det Linnéa visar upp mest i Nycklen.

 

Vanessa- Vanessa går i Nycklen igenom med en av dem värsta/största karaktärsvändningarna någonsin. Hon visar att hon give zero fucks och att hon inte behöver haters och lögnare. You go girl.

 

Anna-Karin- Jag har, precis som Linnéa både hatat och älskat Anna-Karin genom hela triologin. Sista boken är inget undantag. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga om henne föutom att hon är Anna-Karin. Anna-Karin är Anna-Karin

 

Författare

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har tillsammans skrivit Nycklen. De har tidigare även skrivit Cirkeln och Eld, bok ett respektive två i Cirkeln trilogin.   

 

Betyg: 5/5 Alla dagar i veckan

Presentation


Hej! Jag heter Elise. Mina största intresse är läsning och skrivning vilket är huvudorsaken till att jag började att blogga.

Vill du veta mer om mig, eller min blogg? Klicka då på "Visa presentation"

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Vilken bok som blir film är du mest sugen på att gå och se?
 Boktjuven (The booktheif)
 Divergent (Divergent)
 Förr eller senare exploderar jag (The fault in our stars)
 Revolt del 1 (Hunger games Mockingjay part 1)
 Hobbit
 Den utvalde (The Giver)
 Alla!
 Någon annan
 Ingen
 Tvättbjörn?

Att veta

Vad händer nu?

Just nu läster jag Allt och lite till av Sara Dessen. 

 

Vilka böcker kommer det recension på?

*Färgen på drömmar

*De rätta

*Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvan

*Spökstaden

*Allt och lite till

*De utvalda

Vart kan vi nå dig?

http://ask.fm/bokbbloggis 

 eller skriver ni något i komentarerna eller ställer en fråga i frågerutan.

 

Vilka böker ska du läsa sen? 

Andra böker jag kan hitta på biblioteket och böcker som ni har förslagit.

 

Finns det någon bok du vill att jag ska läsa? Komentera mer än gära!

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se